кофа

Има далавера и от законни неща – изводи от кръгла маса за геологията, минната индустрия и производството на строителни материали

 
Има далавера и от законни неща. Това обясни Александър Караманов от Института по физикохимия при БАН на кръглата маса в Българската търговско промишлена палата на тема „Иновациите в отраслите геология, минна индустрия и производство на строителни материали в Република България”. В нея участваха учени, изследователи и преподаватели от БАН, представители на бизнеса. Събитието бе организирано от Съвета по иновации и енергийна ефективност към палатата, а председателят й Цветан Симеонов официално откри срещата. 
 
Може да се печели и по европейски начин, а не само чрез застрояване на морето и бетониране на крайбрежието, подчерта Алрександър Караманов. Според него основният въпрос е цялостна политика и за спазването на законодателството. 
Събралите се коментираха и финансирането на общините и безизходицата на местно равнище с думите, че не сме дори бананова република, защото си нямаме банани, а сме по-скоро картофена. Проф. Ирена Пейчева заяви, че няма как да сме на високо ниво при изследване на рудни находища, при положение че в Южна Америка за проучвания се влагат 60 долара на кв. км., в Австралия – 40, а в Европа едва 10 долара. Липсата на инвестиции спъва високо технологичното бъдеще в областта. Учените отбелязаха, че липсва европейско мислене у собствениците на предприятия, които нямат възможността или не осъзнават реалната нужда да влагат пари в иновации. Те настояха, че трябва да се създаде мозъчен тръст, който да подсказва на правителството правилната посока в бранша.
 
Още за срещата четете в новия брой на сп. Геомедия.
 
 
 
 
Михаела Самарджиева, Геомедия 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us