кофа

Как най-лесно да разчитаме сателитни снимки

Сателитните снимки са като картите: пълни с полезна и интересна информация. Могат да покажат как се променя градът, как расте реколтата, къде има пожари или може да видите придвижването на идваща буря и още куп полезни и ценни факти за нашето съществуване. Експертът от американската космическа агенция Холи Рибик дава практични съвети как по-лесно да разчитаме информацията от сателитните снимки, като илюстрира опита си с работите на дизайнера Робърт Саймън. 

 Според Рибек, всеки човек, дори и най-обикновен наблюдател, без специфични умения, когато разглежда снимките се насочва първо към познатите за него места. Той търси да открие своето училище, дом, месторабота или любимите си парк, заведение, местност или природна забележителност. Рибек описва и някои основни неща, за които трябва да се съблюдава първо в тези изображения, за да получим по-богата информация.

 Трябва да следим за мащаба на картата, за формите и текстурите на изображението, трябва ясно да дефинираме цветовете ( дори и светлосенките) и винаги да намираме посоката север на картата, за да се ориентираме по-добре.

 Холи Рибек ни помага да различим ясно и някои специфични форми, които са присъщи както за природата, така и за определени човешки дейности.Например, фермите и обработваемите земи обикновено имат геометрични форми, кръгове или правоъгълници, които се отличават от другите форми създадени естествено в природата. Когато видим квадрат или права линия на тези снимки, това със сигурност е резултат на човешка дейност и означава или изсечена местност или път, канал, граница. Ако говорим от геоложка гледна точка може да наблюдаваме характерните особености на естествените земни форми. При тях кратерите на вулканите са кръгли, а планински вериги са склонни да образуват дълги, понякога вълнообразни линии. Каньоните са с вълнообразна линии обрамчени от сенки, а планините изглеждат като бръчки или натъртвания. Снимките също може да се „четат“ и по запечатаните на изображението облаци. Когато видите линията на облаците или заснетите вихри, те  обикновено представляват улики за топографията на земята под тях.

 Още може да прочетете тук – https://earthobservatory.nasa.gov/Features/ColorImage/

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us