кофа

Отчет на Гагарин на търг

Аукционната къща "Сотбис" представи в Москва най-интересните лотове от нюйоркските си търгове на руско изкуство, на импресионисти и модернисти, а също на съвременно изкуство. Изложбата бе в Държавния музей за съвременно изкуство на Руската художествена академия. Посетителите видяха уникални ръкописни и печатни материали, отнасящи се за формирането на съветската космическа програма.

В подбора влизат ръкописи за историческия полет на Юрий Гагарин, както и личните му разкази за развитието на космическата програма.

Топ-лотът на търга бе отчет за полета на орбиталния космически кораб "Восток" от 12 април 1961 година, написан от самия Юрий Гагарин. Това е един от четирите екземпляра на отчета, единственият, който е в частни ръце. Другите три са в руски архиви.

В Москва бе показана и речта на Гагарин от 10 април 1961 г. Тя е била произнесена пред Държавния комитет за космически полети само два дни преди историческия старт. На Гагарин е било разрешено сам да си напише речта, затова тя е изключително емоционална. Уникатите, собственост на американския бизнесмен Рос Перо.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us