кофа

Откриха руините от замъка на Фружин

Открити са руините на последната престолнина на български цар от Средновековието, това съобщи археологът проф. Николай Овчаров. Основите на замъка, открити на територията на днешна Румъния, в областта Банат, са принадлежали на княз Фружин, който е син на последния търновски цар Иван Шишман, вероятно от втория му брак със сръбкинята Драгана Хребелянович.

 Проф. Николай Овчаров е бил в Румъния по повод лекцията, свързана с културата на траките и даките и там, в областта Банат, в център й Тимишоара, е направил своето важно археологическо наблюдение. Той твърди, че между градовете Арат и Хунедоара, се намира днешният град Липова. Там, според документите, през 1426 година са били именията на последния български цар, наследникът на цар Иван Шишман – Фружин. През 1426 г. унгарският крал Сигизмунд му дава това имение и замъка, който е на това място.

 Професор Овчаров съобщи новината за откритието вчера, на проведената пресконференция на тема „Румъния по стъпките на Христо Стоичков и в търсене на последната столица на Средновековна България”. Пресконференцията беше проведена под този провокативен надслов във връзка с открития стадион от Христо Стоичков в същата област, с. Стар Бешенов, преди година и половина.

 Надяваме се този път не футболът, а българските археологически находки да ни прославят пред света. Aко не друго, за България да се говори заради древната й история, а не само по повод носталгичните спомени от далечната 94-та, защото величието ни се крие много, много векове по-назад.  

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us