кофа

Слънцето кротува

Слънцето е необичайно тихо от няколко години с по-малко петна и по-слабо магнитно поле от почти един век.

Експертите отбелязват, че това е добре за Земята, защото GPS системите са по-точни, сателитите остават в орбита по-дълго и ефектът от дължащото се на човека глобално затопляне леко намалява. Покоят е нормална част от странните, но редовни цикли на слънчевата активност. По-слабата слънчева активност свива леко атмосферата на Земята, защото слънцето не бомбардира планетата с обичайното количество късовълнова радиация, която разширява атмосферата.

Учени от университета на Тексас в Далас установиха, че горната атмосферна граница на Земята е най-ниска в историята на космическите изследвания – с около 200 км под обичайното.

От векове хората броят слънчевите петна, които са по-хладни и по-тъмни райони с интензивно магнитно поле върху повърхността на звездата ни. Според НАСА броят на слънчевите петна от няколко месеца е най-ниският след 1913 г. насам. Спокойните слънчеви периоди траят около пет години. Сегашният, започнал през 2007 г., може да продължи, след като през миналата есен специалистите бяха заблудени от кратко възобновяване на слънчевата активност.

Последният слънчев максимум беше от януари 1998 г. до февруари 2004 г.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us