кофа

Ядем космически боб и наденица, сготвени в БАН

Институтът за космически изследвания към БАН води преговори с родни бизнесмени за пускане в серийно производство на космически храни.  Ако това се случи, ще може да закупуваме и консумираме продукти, обработени по метода на лиофилизацията – извличане на вода от състава. Така храните губят обем и маса, но запазват хранителните си качества.
Според директора на института проф. Петър Гецов, тези храни могат да се използват в случаи на бедствия и аварии заради лесния пренос, но също така и за захранване на възстановяващи се от заболявания хора. Същият метод може да се използва и при съхранението на кръвната плазма.
Някой от продуктите и ястията, обработени по тази технология, които евентуално ще могат да бъдат опитани в бъдеще, са боб чорба и колбаси, дори и плодове.

Author

Super User




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us