кофа

За четвърти пореден път ще класираме най-обичаното дърво от еврoпейци

Конкурсът „Европейско дърво на годината 2014“ ще се проведе за четвърта поредна година, а началото му е днес. Може да започнете да гласувате онлайн за състезаващите се дървета на страницата на „Европейско дърво на годината 2014“- www.treeoftheyear.org

 Очите ни ще се радват на любими дървета от 10 страни, измежду които Чехия, Словакия, България, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия и Уелс. Интересното в случая за неразбралите е надслова под, който се провежда надпреварата, а именно: "Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност."

 Както знаете, в България може и да нямаме много неща, но дървета- бол, истории под, около, с и над тях също. Ето защо българското предложение, което ще участва в конкурса тази година е Старият бряст от Сливен, който спечели в надпреварата "Дърво с корен 2013". Той се намира в центъра на града и е на възраст над 1300 години.

 Навярно в спомените си имате искрен, вековен или не чак толкова приятел с кора и клони, който ви е пазил от бури, правил ви е сянка, бил ви е опора в … интересни вечери, когато сте имали нужда да се подпрете някъде или просто сте се целували под него не веднъж – спомнете си за всичко това и подкрепете и другите дървета участници в конкурса. Ако случайно вашето дърво по някаква незнайна причина не е от номинираните в  „Европейско дърво на годината 2014“, може да се запознаете с участниците и историите им на страницата на събитието и да си изберете нова любима дестинация за катерене на пролет.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us