кофа

Завод за биоотпадъци прави ток в Долни Богров

Столичната инсталация за преработка на биологични отпадъци, на стойност 39 милиона лева, започна работа вчера. Съоръжението е изграждано 19 месеца и ще поема отпадъците на домакинства, търговски обекти и заведения в София.

 

Съоръжението смила биологичните отпадъци,като при ферментацията се отделя метан, който произвежда електричество. Столичната инсталация се намира на площадка в Долни Богров, а ползите от нея ще са освен производството на ток и биогаз, но и за получаването на компост, който може да бъде използван за отглеждането на плодове и зеленчуци.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че общината се надява ефектът от нововъведението за живота на хората да бъде осезаем.

 

Ние се надяваме на същото, а ползите от новоизградената столична инсталация тепърва предстои да усещаме. Сега вече поне знаете къде ще отидат огризките от онази ябълка, която заподозряхте в ГМО и безцеремонно изхвърлихте преди седмица. След известно време може да сте благодарни на всички хора, които правят като вас или поне да се сещате за тях и за голямата джаджа в Долни Богров при всяко светване на лампата в хола.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us