Важно

Архитектурни проекти определят кой ще е кмет на Париж


Две жени с испанска и с полска кръв в битка за френската столица

 

 

В края на март парижани ще отидат до урните, за да си изберат кмет. Най-вероятно това ще бъде жена, но въпросът е дали ще е от полски или от испански произход. Две дами: от десницата Натали Косюско (Костюшко)-Моризе и от левицата Ан Идалго ще опитат да седнат в стола на досегашния управник на побратимения на София двумилионен Париж и така ще сложат край на продължилата 13 години епоха на досегашният кмет Бертран Деланое. За целта и двете кандидатки са се въоръжили с хъс, политическа подкрепа, много опит  и… архитектурни проекти. Социологическите проучвания дават известна преднина на Идалго, но никой не знае коя от двете ще спечели особено след като огласиха архитектурно-строителните си намерения.

 

Кои са те

 

54-годишната брюнетка Ан Идалго 13 години стои в сянката на Деланое като съветник урбанист, но сега показва желание за изява и дори озаглави кампанията си Paris qui ose, което може да се преведе най-успешно като послание за един по-дързък и смел Париж. Със сигурност на Идалго ще и е нужна доста агресия в надпреварата за поста, защото 40-годишната червенокоса Натали Косюско-Моризе, известна още като НКМ, преди година се самоопредели като убийца пред американски медии и дори обясни, че всеки в политиката трябва да е такъв. Натали бе сред нежния антураж на предишния френски президент Никола Саркози, който също управляваше с доста по-твърда ръка, отколкото настоящият съпартиец на Идалго – Франсоа Оланд.

Двете наистина са различни. В жилите на НКМ тече кръв на небезизвестния Тадеуш Бонавентура Костюшко, водач на Полското въстание за освобождение от руско господство в Краков през март 1794 г. и участник във Войната за независимост на САЩ, който е обявен за национален герой на три държави – Полша, Беларус и САЩ. Идалго е съвсем различен случай – тя е дъщеря на испански бежанци, обикновени работници, а получава френско гражданство едва на 14-годишна възраст, макар да е родена в Лион.

Идалго представи инвестиционна програма за развитие на Париж за 8,5 милиарда евро, като приоритети й са жилищната политика, транспорта и парковете. НКМ се закани да уволни администратори от кметството, за да спести 225 милиона евро до 2020 г. на парижани. И двете обаче кръстосват шпаги с чисто архитектурни идеи за обновяването на Париж.

 

Нова Бастилия и ново авеню Фош

 

Ан Идалго възнамерява да обнови емблематичните площади на френската столица, като започне от Бастилията. В списъка на реновациите са и площадите на Нацията, Италия, Монпарнас, Данфер-Рошро и Пантеона. Идалго иска площадът на Бастилията да се отвори за парижани и да стане наистина място за срещи благодарение на пешеходен мост и нова платформа, по която ще се движи само общественият транспорт. Цялата нова композиция ще завършва и с водно огледало.  Най-хубавото ще е, че сегашният вкаменен вид на мястото ще бъде оживен от бликаща зеленина. На другите парижки площади, където движението на автомобилите откъсва кварталите от зеленината и парковете, също ще бъдат изградени пешеходни платформи за лесен достъп.

Ан Идалго обаче получи удар под кръста от част от парижани заради подкрепата си на проекта на близките до социалистическата партия Марк Розенблат и Бернар Раяр, които искат да превърнат една от най-скъпите и натоварени улици в света авеню Фош в пешеходна зона. Идеята им е да се строят луксозни хотели, административни сгради и търговски обекти, които да донесат приходи на парижкото кметство от поне 750 милиона евро. Авеню Фош е два пъти по-широко от Шан-з-Елизе и свързва Триумфалната арка с Булонския лес. Противниците на инициативата смятат, че ще смени изцяло видът на историческия булевард, строен по времето на Наполеон ІІІ, а в социалните мрежи се появи дори движение #VandalismeFoch. От тук мнозина заключават, че Ан Идалго изобщо не я бива за урбанист.

 

Станциите-призраци оживяват

 

Натали Косюско-Моризе също показа полет на мисълта и в крак с модерното напоследък световно архитектурно движение за повторна употреба на съществуващи обекти, но с ново предназначение, предложи реновиране на неизползваните станции на парижкото метро и превръщането им в басейни, паркове, клубове. Подобно на успешния пример при адаптиране на стара линия в парк в Ню Йорк с проекта High Line, френските бюра на архитектите Манал Рашди и Никола Лесне са разработили проект за съживяване на призрачните станции на парижкото метро. Според плана станцията на метрото Арсенал, която не е ползвана от 1939 г., ще се превърне в плувен басейн, парк, дискотека, театър или ресторант. НКМ в момента предложи да се дебатира по какъв начин тези станции най-добре ще служат на града. В момента в Париж има 16 станции-призраци, които ще бъдат върнати към употреба. Явно подготвяйки разгласяването на тази инициатива, която изглежда е приветствана от всички парижани, НКМ сподели преди време, че метрото е очарователно място, където човек може да изживее блажени моменти.

 

Развръзката предстои, но и двете дами са наясно с какво се захващат и заявяват потенциал да го осъществят. Поне така изглежда от дистанцията на 2265-те км, тук, в София, където мина поредният конкурс за обновяване на центъра на столицата, отново на парче. Градът побратим на Париж отново няма съвсем ясен план за урбанистично развитие, няма планиране на транспорта, няма жилищната политика – точки, които ясно са вписани в програмите и на двете французойки.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us