Важно

Човешка дейност довела до трус в Испания


Осъдиха сеизмолози за земетресението в Акуила

 

Експлоатация на подпочвени води е допринесла за миналогодишното опустошително земетресение в историческия град Лорка в Южна Испания, сочи изследване на катедрата за науки за Земята в университета на Западно Онтарио, Канада. На 11 май 2011 г. трус с магнитуд 5,1 причини смъртта на 9 души в Лорка, а ранените бяха около 130. Близо 15 000 души останаха без подслон вследствие на земетресението, което нанесе щети на около 12 на сто от сградите в града с богато културно наследство. Епицентърът на земетресението бе много близо до земната повърхност, на дълбочина едва 3 км.

За да опознаят по-добре този природен феномен Пабло Гонсалес и колегите му изследвали с радар предизвиканата от земетресението деформация на почвата. Те установили, че в основата на труса е разломът в Алама де Мурсия. Компютърна симулация въз основа на данните им разкрива, че основната част от силата на труса се дължи на плъзгане на сегмент от разлома с размери около 3 км на 2 км. То е станало изключително близо до земната повърхност, на дълбочина едва 3 км, с което се обясняват големите разрушения в Лорка. Гонсалес и неговият екип констатирали, че подпочвените води в басейна Алто Гадалентин – водоносен пласт, на 5 км южно от разлома, са спаднали с около 250 метра между 1960 и 2010 г. вследствие на човешка дейност, свързана с изпомпване на вода.

Геологът Жан-Филип Авуак от Калифорнийския технологичен институт смята, че изпомпването на вода за човешки нужди вероятно е ускорило процеса, свързан със земетресението, но не го е отключил.

Знаем как да отключим трусове, но сме още далеч от възможността да ги контролираме, отбеляза той. В тази връзка е и безпрецедентното решение на италиански съд от края на октомври. Седмина италиански експерти получиха 6-годишни присъди за непредумишлено убийство поради непредсказаното земетресение в Акуила, Италия, през 2009 г., когато загинаха 308 души.

Съдията Марко Били даде присъди от две години повече от поисканите от прокурора. Обвинението е, че учените и един държавен служител са провели повърхностни анализи на сеизмичния риск и са подали грешни успокоителни сигнали към хората. Става дума за заседание на италианската комисия „Големи рискове от природни бедствия“ от 31 март 2008 г. в Акуила. Сред осъдените са имената на големи италиански учени като професор Енцо Боски, който доскоро бе председател на Националния институт по геофизика и вулканология.

Присъдата стана причина учени от цял свят да се обединят и да припомнят, че изследователите, работещи в райони с непредсказуеми природни заплахи, каквито са изригванията на вулканите, а дори и в метеорологията, ще дават все по-трудно прогнози и съвети на широката публика.

„Ако присъдите бъдат изпълнени, те ще имат смразяващ ефект върху науката за земетресенията както в Италия, така и в цяла Европа“, заяви Санди Стейси, професор по физика на земетресенията в университета в Ълстър.

В САЩ в подкрепа на подсъдимите застана Майкъл Халпърн, който лобира за интересите на учените в Сената. Той заяви : „Това е абсурдно и опасно решение, което официалните власти в САЩ трябва решително да осъдят, а италианският президент Джорджо Наполетано трябва да отмени, като помилва учените!“.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us