Важно

Германската енергетика в криза заради ВЕИ


Германската енергетика изпаднала в най-тежката си криза заради субсидирането на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), съобщи „Дойче Веле“.

Само до преди две години и половина четири компании – Е.ОН, Ер Ве Е, Ватенфал и EnBW – контролираха 80% от пазара в Германия, а шефът на Федералното ведомство за картелите Андреас Мунд се опасяваше, че тези необезпокоявани гиганти могат изкуствено да завишат цените на електричеството.

Днес обаче германският енергиен пазар е притеснен как изобщо ще продаде тока, произведен от газ, въглища или ядрено гориво, заради ускореното развитие на вятърната и слънчева енергетика. Според закона за възобновяемата енергия (EEG), „зеленият“ ток има предимство в германските енергийни мрежи, но той намалява търсенето на продукцията от традиционните електростанции.

От друга страна въглищата са евтини на международния пазар, а спирането на АЕЦ е дълъг процес, най-често губещи се оказват генериращите мощности, работещи с природен газ, а в случая с Германия – със скъп руски газ, внасян от компаниите Е.ОН, и Ер Ве Е.

Паднали са и цените на едро на енергийните борси, като мегават час струва с около 40% по-евтино, отколкото преди катастрофата с японската АЕЦ „Фукушима 1“ през 2011 г. Това не пречи обаче цените на дребно на тока да растат, заради закона EEG, който възлага на потребителите тежестта от субсидирането на възобновяемата енергетика.

„Отрасълът преживява най-тежката от много десетилетия криза“, заявява финансовият директор на Ер Ве Е Бернхард Гюнтер пред „Дойче веле“. През първото полугодие на 2013 г. печалбата от класическите електростанции на компанията е намаляла с две трети, а много електростанции работят на загуба. Закриването на нерентабилни електростанции планира и Е.ОН. Изпълнителният директор на компанията Йоханес Тайсен се оплаква от най-ниските от 2005 г. цени на тока на едро, а прогнозите не са оптимистични. Енергийните компании възнамеряват да уволнят почти 10% от своите служители.

Проблемът на системата е, че доставчиците на ток продават в перспектива – т.е. днес реализират договори, сключени преди при по-високите цени.

Изваждането от експлоатация на нерентабилните електростанции е една от мерките. Според експерти идва краят на енергийните гиганти, заради епохата на възобновяемите източници и децентрализацията на енергетиката.  От своя страна енергийните гиганти не се предават . Компанията Е.ОН например усилено инвестира в Бразилия, Русия и Турция. Ер Ве Е реши да се концентрира върху Германия и съседните й страни. И двете обаче – и Е.ОН, и Ер Ве Е инвестират във възобновяема енергетика – преди всичко в големи вятърни паркове.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us