Важно

Глобалното затопляне мести полюсите

Глобалното затопляне и топенето на ледената шапка на северния полюс променя оста на въртене на Земята и мястото на полюса. Откритието е на американски учени, работещи за космическата агенция НАСА.

Точната позиция на полюса е измерена през 1899 г. През целия ХХ той се мести леко към Канада, но от началото на новото хилядолетие движението вече е към Великобритания, коментира резултатите на дългогодишното наблюдение Сурендра Анхикари от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Виновник за промяната на движението е топенето на ледовете в областта на Гренландия. Адхикари определя промяната като драматична, но въпреки това тя е безопасна. Според Джонатан Овърпак, професор по геонауки от университета на Аризона, движението на полюса доказва как хората могат да влияят върху планетата.

От 2003 г. насам Гренландия губи средно по повече от 270 трилиона кг лед годишно. Освен това Западна Антарктида губи 125 трилиона кг лед годишно, а Източна Антарктида натрупва около 74 трилиона кг лед за година. Това допълнително накланя земната ос. Всички тези процеси допринасят за накланянето на оста на изток, коментира Адхикари.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us