Важно

Как се прави фестивал


Лятото е време за фестивали и фестивалите са присъщи на лятото. За щастие някои се превръщат в традиция и около тях може да се организира времето. За известно съжаление обаче традицията е още млада и неопитността носи своите последици. Важното е, че опитът се трупа и всичко бавно и полека си отива по местата.

Как се прави фестивал е доста обща въпрос, затова тук ще ви представим малка част от конкретното изграждане на една сцена на терен. Съоръжението на феста Elevation, който се проведе този път на авио база „Доброславци“.

 

Техническите екипи са преди всички

 

elevation_report1.jpg

 

Лятото е време за фестивали и фестивалите са присъщи на лятото. За щастие някои се превръщат в традиция и около тях може да се организира времето. За известно съжаление обаче традицията е още млада и неопитността носи своите последици. Важното е, че опитът се трупа и всичко бавно и полека си отива по местата.

 

elevation_report2.jpg

 

 

Как се прави фестивал е доста обща въпрос, затова тук ще ви представим малка част от конкретното изграждане на една сцена на терен. Съоръжението на феста Elevation, който се проведе този път на авиобаза „Доброславци“.

Кой я прави

 

elevation_report3.jpg

 

Основната сцената е изготвена от експертите на Жокер Медиа Рентал , които използват опита и продуктите на водещи западноевропейски производители. Всичко има и необходимите сертификати.

 

elevation_report6.jpg

 

Колко да е голяма

 

За размерите на сцената взима решение мениджмънта на фестивала, като параметрите са съобразени с изискванията на артистите и са подчинени на удобството на многобройната публика. Организаторите този път се похвалиха, че са създали най-голямата сцена, изграждана някога на Балканите.

 

elevation_report13.jpg

 

Всеки с изискванията си

 

Когато участват твърде много изпълнители има и твърде много различни изисквания и условия за участието им. Организаторите правят предварителен подробен план за изпълнението на всяко едно от тях – от финансово до техническо. Естествено техническите екипи пристигат винаги много по-рано от самите артисти и се залавят на работа.

Планът

 

elevation_report4.jpg

 

Предварително се подготвят всички детайли около визитата и около техническото участие на изпълнителя. В момента, в който някоя звезда потвърди участие, тя подава и технически изисквания към фирмата, която строи сцената.

 

Експертите на терен

elevation_report5.jpg

 

Отговорната задача за огледа и одобрението на сцената е поверена на специалисти с наистина завиден опит. На Elevation основна роля изиграха техническият мениджър Асен Якимов и стейт мениджърът Щефан Хайнике, който е с 20-годишен опит от различните арени в Европа. Хайнике е работил за концертите на артисти като Ерик Клептън, „Форинър“, Нора Джоунс, Пинк и много други музикални величия. Самият Хайнике твърди, че обича предизвикателствата, но още повече – тяхното преодоляване. Докато разработва сцената за Elevation, той е ангажиран с още седем нови проекта.

 

Екипът

elevation_report7.jpg

Екипът е доста цветен – продуктов мениджър е Гюнтер Грундбихлър от Австрия, стейт мениджърът вече ви представихме – Щефан Хайнике от Германия, а сайт мениджърът е друг австриец Лукас Хутер. И на тримата фестивалите са им животът. Тяхната професия е да работят за музикални събития и имат богат опит в различни по мащаби фестивали.

 

Сигурност

 

Изграждането на сцената включва много стриктно спазване на всички изисквания по строежа, като всичко е съобразено с безопасността на артистите и публиката. Историята помни различни трагедии, разиграли се на открити сцени, затова всичко се държи под строг контрол.

 

Статистика

 

Подготовката и изграждането на главната сцена става за 3 дни. Около 20 човека работят за изграждането й. Територията на фестивала се разпростира върху 75 дка, в които са обособени различни зони: за хранене, баровете  за напитки са 10, арт зони,  зона за забавление, зони за деца и още две сцени.

 

elevation_report10.jpg

 

Послепис

Тази година фестивалът беше по-успешен от миналата година: 59 изпълнители, 20 хиляди зрители, 16 км от София, три сцени. Забавление. Опитът си казва думата. Догодина и звукът от различните сцени навярно няма да се смесва.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us