Важно

Коментар на брой 6/2015 г.

В навечерието на новата 2016 година правителството на управляващата коалиция, бетонирала позициите си след последните избори, прокарва бюджета на държавата, който, изглежда, няма да се различава от досегашния.

А през 2015-а така и не разбрахме всъщност доколко наистина кадастърът е важен за министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото например се появи предложение за смяна на принципала на АГКК. Макар по-често да се говори за кадастър, думите са повече, а реализацията му остава мъглява. Междувременно през последните месеци гръцкият кадастър стана тема за обсъждане в европейските медии (виж. стр. 32). Но не с добро, а с несполуките, корупцията и в крайна сметка – с нежеланието на властимащите да го създадат. И тук една „филмова” забележка от нас: всякакви прилики с българската действителност са случайни или са плод на вашето въображение.

Понякога, за да се види по-добре какво се случва с даден обект, той трябва да се погледне от дистанция. От дистанция, оценката за работата на геодезистите в България е добра, поне такова е мнението на шефа на Групата за наблюдение на Земята GEOБарбара Райън, която работи чак в Женева (виж. стр. 21). Госпожа Райън обаче припомни и нещо друго важно – правото на всеки човек за достъп до информация. Защото ние, гражданите, плащаме за създаването и администрирането на информацията, но ние имаме правото и да я ползваме, и тя да е качествена. За да живеем в един по-добър свят, както казва Барбара Райън.

Пожелаваме си го.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us