Важно

Ледената шапка на Арктика двойно по-голяма от миналата година


Ледената шапка на северния полюс се е увеличила с 50% в сравнение с миналата година, показаха сателитни снимки на Европейската космическа агенция (ЕКА).

На базата на наблюденията на сателита CryoSat, който измерва дебелината на морските ледове в Северния ледовит океан, учените са изчислили, че обемът на арктическата полярна шапка е достигнал 9 000 куб. км. За сравнение, през миналата година, която бе рекордна по отношение на топенето на арктическите ледове, обемът й е бил 6 000 куб. км.

Сателитът, който бе изстрелян през 2010 г., позволява на учените да следят промените в обема на ледовете, а не само покритието им на повърхността.

Увеличението на леда на Арктика е добра новина, но обемът на морските ледове остава нисък в сравнение с историческите средни стойности и не означава обръщане на дългосрочната тенденция, уточняват от ЕКА. Според Андрю Шепърд, съавтор на изследването, обемът на ледовете на Северния полюс през октомври през 1980 г. е бил около 20 000 куб. км. „Така днешните данни все още се нареждат сред най-ниските за последните 30 години.“

Обемът на арктическите ледове са едни от основните показатели за промяната в климата.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us