Важно

Марко Поло все пак е бил в Китай


Внимателното изучаване на различни източници е убедило синолога от Тюбингенския университет на Германия Ханс Улрих Фогел, че Марко Поло (ок. 1254-1324 г.) не е лъгал. Макар редица изследователи да са на мнение, че венецианският търговец не е стигал по-далеч от Черно море, Константинопол и Персия, а информацията за прочутата си книга „Милионът“ е черпил от разказите на други търговци и от персийски книги, които не са се запазили до наши дни, ново изследване показва, че книгата на Марко Поло съдържа редица удивителни и уникални сведения, които могат да бъдат описани само от очевидец.

Съмненията за това дали Марко Поло е бил в Китай са се появили още в средата на XVIII век. Скептиците обръщат внимание на това, че той не казва и дума за Великата китайска стена. По-късно обаче става ясно, че стената във вида, в който япознаваме ние, е изградена едва през епохата на династията Мин (1368-1644 г.), а предшестващите я земни валове отдавна не са съществували и са загубили военното си значение.

Често се използва и още един аргумент. Марко Поло, а също баща му и чичо му не са споменати в нито един китайски документ. В това обаче няма нищо странно за познавачите на китайската историография. Дори Джовани де Мариньоли (1290-1357), флорентински епископ, важен папски посланик при двора императорската династия Юан, не се споменава в китайските източници. Там няма и ред и за свитата му от 32-ма души, нито се говори за самия папа.

Фогел разглежда нюанси, които изискват специално образование: описания на валута, на производството на сол и приходите от монопола върху солта. Ученият прави извода, че нито един друг европейски, арабски или персийски наблюдател не е оставил толкова точни сведения и уникални подробности за тези неща в завзетия от монголците Китай.

Венецианският пътешественик например е единствен, който разказва как точно са били правени хартиените пари, от какво дърво са били и как са изглеждали. Нещо повече, той разказва за използването на печати и за различните наименования на купюрите.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us