Важно

Милиони ще чистят Индия 5 години

Милиони индийци, сред които и държавни служители, ще участват в 5-годишната национална кампания за почистване на паркове, обществени сгради и улици.

Началото на кампанията „Чиста Индия” даде премиерът Нарендра Моди, като мете показно улица в беден квартал на Делхи. Целта е страната да се изчисти за посрещането на 150-ата годишнина от рождението на Махатма Ганди след 5 години. “ Самият Махатма Гадни по време на кампанията си за отхвърляне на британския колониален режим е поучавал следовниците си, че хигиената е по-важна и от независимостта.

Учениците и чиновниците бяха призовани да обещаят, че ще полагат по 100 часа труд годишно – около 2 часа седмично, за почистване на района около дома и работното си място.

Намерението е да се сложи край на проблемите с лошите хигиенни условия и с отпадъците, за да може през следващите години Индия да стане чиста страна.

Мерките включват и изграждане на тоалетни. Близо половината от наброяващото 1,2 млрд. души население на Индия няма достъп до тоалетни.

В началото на кампанията чиновниците трябваше да чистят освен работните си места, а и тоалетните.

Много индийски градове, сред които Делхи и Мумбай, са задръстени от боклук вследствие на бързия икономически растеж, пренаселеността и лошото градско планиране, както и в резултат на безразборното и безнаказано изхвърляне на отпадъци от хората. Премиерът се е зарекъл също силно замърсените води на река Ганг да бъдат почистени.

Заради недостига от тоалетни Индия понася щети от над 50 милиарда долара годишно, главно заради преждевременна смърт и болести, дължащи се на лошата хигиена, сочи изследване на Световната банка. Според проучването измежду всички азиатски страни Индия страда най-много от неадекватното складиране на човешки екскременти.

Милиарди рупии са похарчени в течение на десетилетия за почистването на свещената за индийците река Ганг, определяна от някои природозащитници като гигантска клоака. За близо 30 години федералното правителство е наляло около 400 млрд. рупии (6,8 млрд. долара) за почистване на реката, но резултатът е разочароващ.

Мръсен въздух обезцвети Тадж Махал

Замърсяването на въздуха в Индия винаги е било проблем за бързо развиваща се страна, но това може сериозно да повлияе на една от най-известните структури там – Тадж Махал. Според проучване от Технологичния институт на Джорджия, емблематичните мраморни куполи издигащи се минарета на Тадж Махал изискват редовно почистване заради полепналите частици прах, които придават на белия мрамор непривлекателен оттенък на кафяво.

В търсене на причината учените използвали технологии за вземане на проби от въздуха в близост до Тадж Махал. Изследователите открили частици прах, кафяв органичен въглерод и сажди. Според изследователите, частиците идват от изгарянето на горива, фабриките за тухли, горенето на отпадъци и автомобилния трафик. Сега планът е да се идентифицират източниците на частиците и да се въведат стратегии за контрол на емисиите им.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us