Важно

Науката – повод за оптимизъм в прогнозите за 2015 г.

Американското централно разузнавателно управление (ЦРУ) нае хиляди обикновени хора, за да участват в проект за предвиждане на бъдещето, наречен Good Judgement Project (проект за добра оценка). Идеята е неспециалисти по прогнози, работещи в различни области, да участват в анализирането на общоизвестни факти и да опитат да предскажат бъдещето. Според организаторите на четиригодишния проект, спонсориран от американското правителство, хората, които не са с експертна подготовка, могат да достигнат до далеч по-прецизни прогнози, отколкото висококвалифицирани кадри. „Аз съм просто фармацевт, никой не се интересува от моето мнение, нямам репутацията на пророк, но цялата тази анонимност ми дава свободата да правя независими прогнози”, казва Илейн Рич от Мериленд, участничка в проекта. Тя и още 2999 души като нея ще трябва да отговарят на въпроси за бъдещето на Севернокорейската ядрена програма, за разрешаването на конфликта между Русия и Украйна, за икономическото развитие на Китай…

Какво ни очаква през невисокосната 2015 г., какъв ще бъде светът след пет или десет години, накъде вървим?

Обявена е за година на светлината и светлинните технологии с резолюция на общото събрание на ООН A/RES/68/221). 2015 г. е още година на картата и на почвите…

Ето някои събития, които най-вероятно ще се случат…

Пагубно или гениално споразумение на ЕС със САЩ

Vilnius 4 Custom

Вилнюс прие еврото година след като председателства Европейския съюз.

ttip isds creditworld development movement flickr httpbit.ly1pvv2lp Custom

Европейците не искат да са кукли на конци на американците и не спират да протестират срещу споразумението.

От 1 януари Литва заменя своята валута литас с общоевропейското евро, без особен оптимизъм сред литовците. Така страната става деветнайсетата в Европейския съюз, избрала общата валута.

Този факт обаче бледнее пред най-важната новина от края на 2014 г., която ще засегне всички в Евросъюза. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска до края на 2015 г. да бъде подписано търговското споразумение между ЕС и САЩ. Т. нар. документа за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще бъде най-мащабната търговска сделка в света. Преговорите по нея започнаха преди година и половина и се очаква да бъдат подновени през февруари. Европейците не са особено доволни от това партньорство по няколко основни причини. Най-важната е, че Европа ще се превърне във вносител на евтини некачествени американски стоки, ще се нарушат ключови европейски системи за социално подпомагане, ще има пробив в екологичната политика на Стария континент. Мултинационалните компании ще вземат връх и ще могат да съдят цели правителства пред международни трибунали, в случай че с политики за предпазване на потребителите местните власти пречат на печалбите им.

А преговорите между Брюксел и Вашингтон до сега се водеха в пълна тайна…

Космическа одисея

maxresdefault Custom

Скот Кели

Mikhail Korniyenko cropped Custom

Михаил Корниенко

moons Custom

ea05fi049o Custom

Напоследък добрите новини идват главно от Космоса. Макар новата вълна на Студената война да обледенява и космическите отношения (виж Студена война 2.0, сп. Геомедия, https://geomedia.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE/item/576-cold-war-2) все пак засега там човечеството изглежда реагира по-трезво и в посока на някакво общо благо.

На 27 март 2015 г. от космодрума Байконур ще излети космическият кораб „Союз ТМА-16М“ с двама на борда – астронавта Скот Кели и космонавта Михаил Корниенко. Те трябва да останат в околоземна орбита до 3 март 2016 г. От много дълго време не сме били свидетели на такива мисии.

През 80-те и 90-те години има няколко такива, но от 1999 г. не се е случвало някой да престои година на МКС. Анализите на човешкото поведение и биологичните реакции на хората в такива продължителни мисии обаче са абсолютно необходими предвид планираните полети до Марс.

Сегашните избраници са с богат опит – Скот Кели ремонтира космическия телескоп „Хъбъл“ и участва в мисия до „Международната космическа станция през 2010-2011 г., а Корниенко е летял до Международната космическа станция през 2010 г.

„Не дискутираме политическите проблеми между държавите ни”, казва Кели, а Корниенко допълва: „Няма граници в космоса“.

Освен от пилотирани кораби, през 2015 г. се очакват и новини от непилотираните мисии. Очаква се през май космическият апарат Dawn, изстрелян през 2007 г., да влезе в орбита около планетата джудже в Слънчевата система Церцера, за да я изучи от близко разстояние. Апаратът ще слезе до височина 1 300 км след 5-месечни изследвания и след това до 700 км след още 5 месеца. Европейската космическа агенция очаква през март събуждането на сондата „Фила”, която кацна през 2014 г.

На 14 юли 2015 г. човечеството или поне вперилата поглед в космическия безкрай част от него очаква срещата на американския апарат New Horizons ще се срещне от близо с Плутон. Сондата се движи със скорост 14,8 км/с. Целите на уникалната мисия е да изследват от близо ледената планета джудже и на най-големия ѝ спътник Харон. Очаква се да бъде направено дистанционно картографиране и определяне на техните геоложки и морфологически характеристики, както и съставяне на температурни карти.

Космическият туризъм също не е за подценяване. Макар и неуспешния трагичен опит на усилията на британеца Ричард Брансън през 2014 г. с летателния апарат SpaceShipTwo, който се разби по време на изпитателен полет, космоентусиастите не са се отказали. През 2015 г. туристи ще могат да летят до Луната срещу 100 милиона британски лири. Услугата се предлага от базираната на остров Ман английска фирма „Ескалибур Алмаз“. Компанията закупи по-рано от руската военно-промишлена корпорация „Машиностроение“ четири стари капсули и две излезли от експлоатация космически станции „Алмаз“, като ги модернизира със съвременна електроника и нови програмни продукти. Капсулите могат да доставят до орбиталната станция екипаж от трима души, както и да осигурят тяхното завръщане на Земята. Всяка от капсулите може да бъде използвана по 15 пъти.

Големите надежди са в тъмната материя

CCast1 07 12 Custom

CERN 3 CNGF Custom

Големият адронен колайдер ще бъде пуснат в действие след близо двегодишно спиране. След март 2015 г. в него отново ще започнат да се блъскат една в друга субатомни частици, но с близо два пъти по-голяма от предишната сила. Благодарение на големия адронен колайдер през 2012 г. бе доказано съществуването на Хигс бозона и на сегашната научна теория за подредбата на нашия свят. Очаква се учените да изследват т.нар. тъмна материя, от която е съставена 95% от вселената.


Светло бъдеще

Biology Custom

bt image00 home Custom

В близките десет години ни очакват драстични промени в развитието на биологията и в технологиите, обещават ни анализаторите от Ройтерс. Те описват доста розово бъдеще:

Според тяхната прогноза, до 2025 г. ще овладеем деменцията, болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни болести. Диабетът тип 1 ще стане предотвратим благодарение на намеса в човешкия геном. Генното инженерство ще позволи да се модифицират причиняващи заболявания гени и да се предотвратяват метаболитни заболявания. Анализирането на ДНК при раждане ще е норма. То ще се прави и при годишния преглед, за да се идентифицират заболявания в ранен стадий. Освен всичко лечението на раковите заболявания ще е с много малко токсични странични ефекти.
Що се отнася до технологиите – слънчевата енергия ще стане най-използвана. С нея ще се отопляват сгради и ще се захранват производствени предприятия. Опаковките от нефтопродукти ще останат в миналото. Всичко ще е 100 процента биоразтворимо на базата на целулоза. Няма да има недостиг на храна и колебания в цените на храните заради генномодифицирани култури, които ще се отглеждат на закрито с осветление, което е най-подходящо за тях. Ще има и нови резистентни на болести сортове. Електрическият въздушен транспорт ще стане много разпространен благодарение на лекотоварни летателни апарати и
нови технологии. Самолетите ще летят на малки разстояния и ще могат да излитат и кацат на много по-малки писти. Всичко ще е дигитално – от автомобили и домове, които откликват на всяко желание, до уреди, които мислят самостоятелно. Квантовото телепортиране ще е ежедневие. Макар и хората още да не могат да се телепортират в космоса, ще се прехвърлят
други форми на материя.


 

Може би от американското ЦРУ са прави да питат за бъдещето обикновените хора. Колкото и напред да е достигнала науката, все още тя остава далече и встрани от живия живот на индивидите, поне по нашите географски ширини. Но пък в нашите ръце е възможността да променим бъдещето, дори ако става дума само за създаване на една добра прогноза. Всеки е ковач на собствената си съдба (Faber est suae quisque fortunae), както е казал Апий Клавдий Цек преди повече от 2300 години.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us