Важно

Огледала заместват климатиците

Климатици като огледала може да заместят сегашните и да осигурят на сградите на бъдещето екологични системи.

Новият невероятно тънък материал отразява 97 процента от инфрачервеното лъчение на Слънцето, като по този начин температурата в сградите се поддържа с 5 градуса по Целзий по-ниска през деня през лятото. Технологията е изобретена от учени от Станфордския университет в Калифорния. Ключовият й елемент е многопластов материал, чиято дебелина е 1,8 милионна от метъра. Той е по-тънък и от най-тънкото алуминиево фолио и се състои от седем слоя от силициев двуокис и хафниев окис, положени върху пласт от сребро.

Благодарение на структурата си, материалът насочва инфрачервените лъчи обратно към Космоса. Новият евтин метод може направи излишно използването на климатици с електричество, поддържайки постоянно по-ниска температура в сградите. Материалът би могъл да се полага на покривите, за да отразява топлината. Приблизително 15 процента от енергията, използвана в сградите в САЩ е за захранване на климатични системи.

Учените от Станфорд са произвели прототип на материала с големината на пица, но охлаждането на сгради изисква значително по-големи размери. Изследователите посочват, че съществуват съоръжения, които могат да произведат материала в мащабите, необходими, за да продължи разработването на прототипа.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us