Важно

Развитието на Далечния изток – демонстрация на руската мощ и стратегия за бъдещето


Милиарди инвестиции за едно така непознато място

 

Русия е голяма страна. Една осма от сушата на планетата. Най-източната й точка – остров Ратманов (по-големият от Диомидовите острови в Беринговия пролив) е с координати 65.47 северна ширина и 169.01 ЗАПАДНА дължина, а най-западната е в Калининградския анклав на Балтийско море на 54.39 северна ширина и 19.55 източна дължина – между двата й края са някакви 171 градуса от 360 възможни.

Линията за смяна на датата (international data line) преминава там, на изток/запад, между двата Диомидови острова – руския Ратманов и американския Крузенщерн, намиращи се един от друг на разстояние малко повече от 3 километра (3800 м).  Местните хора говорят за  островите от утре и вчера, вероятно без да са чели романа „Островът от предишния ден“ на Умберто Еко. Така популярното в Русия понятие Далечния изток всъщност би трябвало да е Далечния запад, ако трябва да сме географски точни.

В глобалния свят ролята на Русия става все по-голяма, което е обусловено не само от нейната територия и имперски интереси. Две изминали събития, станали в двата й географски края, приковаха световното политическо и обществено внимание. Срещата на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество) във Владивосток през септември и първият заваръчен шев на газопровода „Южен поток“ в Анапа през декември 2012 г, като и на двете присъствието на руския президент Владимир Путин е задължително.

И докато тук, поради европоцентрично мислене всички гледаха в алтернативните пътища на руски газ към „нашите печки“ (Северен и Южен поток, за да се избегне неудобната Украйна), в Далечния Изток се начертаха планове, засягащи половината от световната икономика, като редица от тях имат и конкретно финансово изражение.

Къде е Владивосток, освен че е на Изток

Далечният Изток на Русия е най-известен с неизвестността си. Повечето познания за тази част на света свършват до там, че милиардерът олигарх Роман Абрамович, собственик на английския футболен клуб „Челси“, е бил губернатор на Чукотка до 2008 г. Или пък с някой и друг виц за пословичната находчивост на местните чукчи.

Въпреки, че Владивосток е доста по на запад от Чукотка, градът е белязан от създаването си с някаква военна тайна. Името му идва от глагола „владеть“ и „восток“ или „владея изтока“. Разположен е на Муравьов-Амурския полуостров, в най-южната част на тихоокеанското крайбрежие на Русия -Приморския край. През 1860 г. е построен военен наблюдателен пост и тогава е дадено и името му. Удобният залив, на който се намира градът, и близкият проток са с имена от европейската география – Източния Златен рог и Източния Босфор. Заливът с годините става база на търговци, рибари и китоловци. Градът се развива като връзка между континента и островите и постепенно се превръща в затворен град – база на Тихоокеанския военноморски флот на СССР, а после и на Русия. Съветските години правят от удобния морски търговски център добре охранявано военно поделение. И макар още от далечната 1903 г. градът да е свързан с Москва и с Европа с Транссибирската железница, дълго време остава просто най-голямата руска военна база в Тихия океан. Така е до 1 януари 1992 г., когато след указ на тогавашния президент Борис Елцин отпада добавката „закрит“ към името на града.

 

Едно „австралийско“ решение

 

Независимо че Владивосток става достъпен, той търпи постсъветския срив в икономическо, културно и демографско отношение. Бившата военна база трудно върви по пътя на свободната икономика, въпреки географските дадености. Конверсията е неуспешна, местните ръководители са със съмнителни биографии и някой свършват в затвора. Така до 2007 година, която със сигурност ще бъде помнена дълго, защото тя променя бъдещето и чертае нови перспективи пред почти забравения приморски край. На срещата на АТИС през 2007 г. в Сидни, Австралия е решено Русия да е домакин на събитието през 2012 г. Путин, като президент на Русия, е в Австралия, а за място на срещата е определен Владивосток. По-късно, вече като премиер, Путин обявява остров Руски, намиращ се през пролива Източен Босфор, за домакин на бъдещата среща през 2012 г. Предстоят бурни пет години за трескаво развитие на региона и особено на остров Руски, от другата страна на Източния Босфор.

 

 

Рогът на изобилието за новата особена зона

 

Оценката на преките инвестиции за подготовката на 24 среща на АТИС във Владивосток във финикийски знаци е около 10 милиарда долара! Дългосрочната програма за развитие на Приморския край е съпроводена с инвестиции от 100 милиарда долара, планирани за инфраструктура и нови проекти, включително и нов „остров“ на хазарта на тихоокеанското крайбрежие на Русия.

Остров Руски се намира на около километър от континента, т.е. от Владивосток и е с площ около сто квадратни километра. Без никаква инфраструктура, с фериботна връзка до Владивосток, предимно с гориста местност и с около пет хиляди души население. Руски по-скоро прилича на резерват, а не място за срещи като годишната на АТИС. И въпреки че от 2005 г. администрацията на Приморския край има план за развитието на острова, без подкрепата на Москва това не би било възможно.

Организацията и провеждането на събитие от ранга обаче е както предизвикателство и чест, така и добър повод за демонстрация на сила и възможности. Русия може и използва този шанс. За около пет години се проектира и строи с пълна сила. Всичко, започвайки с три нови моста, пътища, реконструкция на летище, нова електропреносна мрежа, газопроводи към съществуващи ТЕЦ, огромен международен бизнес комплекс, хотели ( два петзвездни на Hyatt), Далекоизточния федерален университет, океанариум, множество институти към Руската академия на науките, множество почивно възстановителни бази, за да се стигне до постановлението на руското правителство от 31 март 2010 г., когато островът придобива статут на „особена туристическо възстановителна икономическа зона“.

 

 

Нов „Байконур“

Осъществяването на плана за изграждане на нов, чисто руски космически център „Восточний“ (Байконур е в Казахстан и въпреки перфектни двустранни взаимоотношения, не е в Русия!) са предвидени инвестиции от 8 милиарда долара. Относно новите мостове, два от тях са вантова конструкция, като мост Руски, свързващ острова с континента е с претенциите да е най-големият вантов мост в света. Другият вантов мост е през Източния Златен рог в самия Владивосток и свързва двете му части през дълбокия залив. Като изключим срещата на АТИС през 2012 г. като повод за мащабите на дейността, ще добавим основната идея за създаването на агломерацията Болшой Владивосток (в момента жителите на града са около 650 000 души, очаква се населението да надхвърли милион жители) – превръщането или по-скоро връщането на Владивосток и Русия като основен, политически и икономически играч на тихоокеанската сцена, врата за континента и централна Азия, а защо не и за Европа, и път към жадните за ресурси и енергия икономики в региона.

 

 

Огромен потенциал

 

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион, обединени в организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, сред които САЩ и Китай, проведоха годишната си среща за първи път на руска територия. Освен страните членове на форума имаше представители на над 750 големи компании, както подобава на икономическо събитие. Не бяха пропуснати и чисто геополитически въпроси и тези за сигурността, и стабилността в различни региони на света, като кризата в Сирия.Руското домакинство държи рекорд по броя на проведените срещи. В страните от АТИС е около 40 % от населението на планетата, на тях се пада около 54 % от световния брутен вътрешен продукт, както и приблизително 44 % от световния търговски обмен. И това е лесно обяснимо, тъй като икономиките на САЩ, Русия, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия участват във въпросната статистика. Но по-скоро срещата показа, че въпреки световната криза, тази част от света има потенциал и продължава да се развива и темповете са с доста по-добри показатели от тези на Европа или САЩ като самостоятелни единици. В края на срещата страните се ангажираха с мерки за стимулиране на икономическия растеж. Съгласиха се още да намалят митата за внос на така наречена зелена технология.

 

Конкретни задачи

Говорейки за енергийни източници не можем да не споменем амбицията на Русия в тази посока, заявена от президента Путин – Русия да играе ключова роля при осигуряването на енергийния баланс в Азиатско-тихоокеанския район, визирайки реализирани проекти за добив на нефт и газ на остров Сахалин, съвместно с ExxonMobil, чийто президент също присъства на срещата. Започнати са проучвания за високоволтов далекопровод Владивосток – Сеул. Китай обещава да инвестира 157 милиарда долара в инфраструктурни проекти в енергетиката, селското стопанство, пътищата и железопътния транспорт. Япония и Русия се споразумяха за работа по предприятие за втечнен природен газ на руското тихокеанско крайбрежие на стойност 7 милиарда евро, и това при положение, че за двете страни Втората световна война все още не е завършила. Въпросното споразумение е със завиден поглед в бъдещето. След случилото с атомната централа във Фукошима, антиядрените настроения в Япония се засилиха и евентуалният и отказ от атомна енергия,ще я направи „гладна“ за енергия.

Същевременно Русия осъществява в Китай проекти, строи АЕЦ и демонстрира последните си технологии в областта, като едновременно е ангажирала в строежа и редица чужди компании, като дори нарича проекта „международен“.

Руските ресурси

Днес Далечният изток е в основата за изграждане на мощна Русия. Сега е моментът Русия да се възползва от господството си в региона, макар западните страни, начело със САЩ, да се опитват да ограничат влиянието й само към Европа. Вашингтон се опитва да се превърне в главна сила в Азиатско-тихоокеанския район, но чисто географски окръг Колумбия е доста по-далеч от развитите икономически страни в Далечния изток, а развитите икономики се нуждаят повече от ресурси, отколкото от политика. Физически САЩ присъстват в региона с военните си бази в Япония, докато Русия е близо с ресурсите си – нефт, газ и други полезни природни изкопаеми.

Чрез срещата на АТИС във Владивосток, Москва показа своята решимост да развие Далечния изток и да се превърне в основен суровинен доставчик за развитите икономики в региона. През 2009 г. руското федерално правителство публикува редица планове за развитие на Далечния изток, като един от тях е Стратегия за социално-икономическото развитие на Далечния изток и Байкал до 2025 г. Интензивното строителство на инфраструктура, укрепването на миннодобивната индустрия, разработката на нови находища на нефт и газ, иновациите в научно-техническата сфера и задълбочаване на икономическото сътрудничество са шансът на Далечния изток. През 2010 г. Путин, като премиер на Русия, подписа десетгодишна стратегия за социално-икономическото развитие на Сибир. Според нея годишният икономически ръст на Далечния изток и Сибир за следващите 10 години трябва да бъде 5-5.3%, на инвестициите – 9-12%, а в социален аспект жизненият стандарт и приходи на населението в региона да нараснат с 5.5%.

Столица на хазарта

 

До преди няколко години и Путин атакуваше хазарта – зло, почти наравно с алкохолизма, разбиващо обществото. Властите затвориха казината в цяла Русия и създадоха четири зони със специален статут. Тези острови на хазарта са на Балтийско море, на Азовско море, в Алтай до границата с Китай и Монголия и в близост до Владивосток на Тихия океан. Така до 2016 г. в 12 казина по брега на залива Муравиная, недалеч от Владивосток ще се играе покер. Обкръжението на президента Путин е решено да вложи около 2,5 милиарда долара в проекта, наречен от руски медии, „Тихоокеански Лас Вегас“, намиращ се на около 7000 км от Москва.

Международни компании, водещи в бизнеса, като „НагаКорп“ и „Лас Вегас сандс“ се състезават в търговете за изграждане на инфраструктурата – отново се вижда, че това няма просто да е ново казино в сибирския студ и кал, а е проект обвързан с развитието на района като цяло. Поканени в казината са близките далекоизточни руски съседи, които са на около два часа полет със самолет. Кремъл разбираемо се цели в необикновената любов към хазарта в региона. Планове на Русия са част от наблюдаваната в Далечния изток ориентация към игрите на късмета. Обширни зони за хазарт се обособиха в последните години в Сингапур, Макао (с най-стари традиции) и Япония, като по техния път вървят Камбоджа и Виетнам. Големият взрив в сектора на хазарта в района на Тихия океан има за цел до 2015 г. да удвои приходите си на годишна база до 80 милиарда долара, и така да надмине хазартните приходи на сегашния водач САЩ, които за същата г. се прогнозират да са около 75 милиарда долара.

 

 

Бъдещето е на Изток

Въпреки трудностите в глобалната икономика през последните 20 години Далечният изток се развива най-бързо, увеличава финансовия, инвестиционния, научния и технологичния потенциал, като се превръща в особен вид лидер. Трудно е да се изброи какво и колко притежава Русия като природни богатства и ресурси. Ясно е обаче, че вниманието, което тя отделя напоследък към тази си територия, предопределя бъдещето й. Независимо от мрачните прогнози на американското разузнаване относно залезът на Русия, по-вероятно е тя да се превърне в нов център на тихоокеанската сцена, заедно с Китай и Япония, защото показва, че вече се учи и може да управлява природните си ресурси. А Владивосток ще оправдае произхода на името си и ще „владее“ Изтока отново.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us