Важно

Все повече системи за наблюдение на екосистемата ни от космоса

Американската космическа агенция НАСА разработва инструмента Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI), който ще бъде монтиран на Международната космическа станция и ще изследва горите по цялата повърхност на Земята.

След като приключи мисията си през 2018 г., оптичният локатор на GEDI ще стане част от другите орбитални спътници, за да изучи растителността на Земята в глобален мащаб.

Лазерният уред GEDI ще изпраща около 16 милиарда светлинни импулса на година към горите на Земята, без да нанася вреда на флората или фауната. Това ще позволи да се построят 3D модели на горите и да се получи важна информация за механизмите на въглеродния обмен.

НАСА ще достави на МКС и детектора Ocean wind sensor, който ще събира данни за ветровете над океаните. Благодарение на тях ще може да се правят много по-точни прогнози за времетраенето на сезона на ураганите.

До края на 2014 г. на МКС ще бъде монтирана и система, която ще изследва малките частици в атмосферата, които могат да имат пагубно влияние върху здравето на хората и върху световния климат.

През 2016 г. на станцията ще провеждат постоянен мониторинг на озоновия слой.

Според американските специалисти това е жизнено важна задача, тъй като проблемът със загубата на озоновия слой на планетата с всяка изминала година се изостря.

Междувременно стана ясно, че НАСА разработва космическа подводница за изследването на океанските води на една от сатурновите луни, Титан. Спътникът на Сатурн е единственият друг обект в Слънчевата система, освен Земята, с океани в течно състояние на повърхността, припомня изданието.

Първоначалното предложение беше на Титан да бъде изпратена космическа лодка, която да изследва океаните на спътника. Сега от американската космическа агенция планират да изпратят и лодката, и подводницата на Титан.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us