Важно

За демокрацията и икономическата стабилност


Американският водещ Лари Кинг, който се пенсионира преди година, наскоро отиде в Русия, за да разгледа как е там. Всъщност го бяха поканили за модератор на Евразийския енергиен форум в Астана, Казахстан, и той пътьом се отби и в Москва. Попитаха го как намира страната. Той отговори, че САЩ са демокрация от 1776 г., което ги прави едни стари демократи. Русия е демокрация едва от няколко години и демокрацията там е в бебешка възраст, обясни емблематичният американски водещ. Той разказа, че руският премиер Владимир Путин, който ще се кандидатира за президент догодина, е много симпатичен, защото знае как да подходи към всеки един въпрос – дори и на хората да не им харесва неговото мнение. Путин знае как, натърти Лари Кинг, и затова е подходящ за длъжността първи в голямата руска федерация. Догодина избори за президент ще има и в САЩ – през есента. Ние ще ги гледаме спокойно, защото нашите вече са минали и си имаме президент за пет години напред. Той е бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Сигурно знае как да развие и облагороди страната.

България обаче не е президентска република, а парламентарна и изборите за народни представители са чак през 2013 г. Дотогава сегашните управляващи обещават да имаме магистрали, но какъв път ще хванем след това, е рано да се каже. Дотогава имаме да решаваме един основен въпрос – как да оцелеем в продължаващата криза. Българското правителство се гордее сред европейските си партньори с финансовата стабилност на държавата. За разлика от Гърция, Италия, Франция, Португалия, България стои стабилно. Финансовият министър Симеон Дянков дори получи престижната международната награда на „Форбс“- Румъния за „изключителен принос в опазването на финансовата и икономическа стабилност в условията на най-тежката криза от десетилетия насам“.

Наградата дойде малко след тревожното изказване на министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че големи инвеститори напускат страната ни. Все пак Трайков бе опроверган от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, който обясни отлива с големите кредити, които някои инвеститори са връщали през тези месеци. Според Стефанов две-три фирми много скоро ще решат да инвестират в България, а зимният период традиционно е силен в инвестиционно отношение. Така икономическата картинка в България изглежда доста розово – стабилни сме и чакаме инвестиции.

А що се отнася колко е стара демокрацията в България – първата българска конституция – „Конституция на Българското княжество“, е от 16 април 1879 г. Според класацията на Лари Кинг би трябвало демокрацията у нас да е вече по-зряла възраст. Освен ако не сме със забавено развитие.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us