Важно

За какво ще говорим през 2020 г. (освен за коронавируса): Етика във всичко изглежда ще е новият лайтмотив

Новата 2020 г. настъпи, като с нея идва началото на ново десетилетие. Отдавна е отшумял ентусиазмът около новото хилядолетие, а децата, родени в навечерието му, вече завършват университети и определят бъдещето. Но бъдещето започва от миналото. А днес, в утрешното минало, няколко са важните теми, за които се говори и със сигурност ще продължи да се говори и през 2020 г. И изобщо през новото десетилетие.

За криза и икономика

През новото десетилетие, като през старото и като през старото хилядолетие ще говорим за икономика. И за кризи. Последната вълна на масово задлъжняване на нововъзникващите пазарни икономики между 2010 и 2018 г. е най-бързата от 50 години и може да доведе до нова криза, предупреди Световната банка. През 2018 г. дългът на тези страни е достигнал 55 трилиона долара. Документът анализира четирите основни периода на натрупване на дълг в над 100 страни между 1970 и 2018 г. Ако последната вълна се разбие, това може да нанесе щети на въпросните страни не само със събарянето на правителства, но и с потъването на частни компании в момент на слаб икономически растеж.

Затова Световната банка призовава политиците да действат бързо, за да укрепят икономическите си политики, така че те да станат по-малко уязвими на финансови удари. Тя препоръчва по-специално по-добро управление на дълга, по-добро събиране на данъците, гъвкави валутни курсове и по-стриктни бюджетни правила за управление на разходите.
Според първите изчисления на Световната банка съотношението на дълга към БВП в развиващите се страни е скочило с 54 процентни пункта до 168 на сто от началото на натрупването на дългове през 2010 г. Средно този дял се увеличава със 7 процентни пункта годишно, което е три пъти по-бързо, отколкото по време на дълговата криза в Латинска Америка през 1970-те години.
Освен това увеличението е станало повсеместно – не само в държавния, но и в частния сектор, което се наблюдава в почти всички региони по света.
От години Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) предупреждават за увеличаването на световния дълг. По последни данни на МВФ общият дълг в света, включително държавния и частния, е достигнал 188 трилиона долара към края на 2018 г., което се равнява на близо 230 процента от световната икономика.
След спада по време на световната финансова криза през 2008 г., дългът отново е започнал да нараства в контекста на изключително ниските лихви. Голяма част от увеличението на дълга се дължи на Китай (над 20 милиарда долара), но Пекин е станал и голям кредитор на страни с ниски приходи. Да бъдем внимателни.

За политика и избори

Когато се говори за икономика, неминуемо се говори и за политика. Политиката стана по-интересна напоследък заради появата на нови играчи в стари демокрации, които сякаш преобръщат статуквото или подсиуряват добре забравено старо. Американският президент Доналд Тръмп може да е смятан за дразнещ и непривлекателен от демократите в неговата страна, които се готвят да му направят капан с импийчмънт след евентуалното му преизбиране, изненадващо и за самите демократи, демонстрира стабилна подкрепа и ръст на общественото доверие. А и няма как да не е така като никой не е достойна негова конкуренция – нито Хилари Клинтън, нито Джо Байдън, нито Бърни Сандърс. Ще говорим за избори, но вероятно няма да става дума за нов президент на САЩ. А и на източния фронт едва ли ще има нещо ново. Говорейки за липса на конкуренция – точно това се случи във Великобритания на предколедните избори, когато само заради яловия лейбърист Джеръми Корбин антибрекзит идеята се разби на пух и прах в невижданата подкрепа за консерватора Борис Джонсън. Така че през 2020 г. ще говорим за Брекзит, но за малко. На Острова определиха като най-непривлекателна професията на чистачите на канализация, но полският водопроводчик може би ще трябва да напусне границите на кралството.

Новите еврооргани са с попълнен състав и се очаква да се разработят с пълна сила. Като там набелязаха и нови цели.

За чиста околна среда

През новото десетилетие темата за околната среда ще е водеща в Европейския съюз. Тя ще е приоритет. Дори и у нас се говори за околна среда, на ниво фини прахови частици. Дори и в София. Със сигурност все повече „столичани“ ще следят чрез интелигентните сензори качеството на въздуха в София. Освен да се вдигат данъците на старите автомобили и да се забранява дизела, със сигурност ще трябва да се взимат и по-сериозни мерки. Защото вече просто събирането на пари и глобите няма да спасят планетата. Колкото и досадно да звучи малкото шведско момиченце Грета Тунберг, което сякаш написа учебник по маркетингова стратегия, имитирайки загриженост за климата, климатичните промени вече са осезаеми и през новото десетилетие със сигурност ще засегнат все повече хора, а мигрантите от войните ще ни се сторят туристи в сравнение с климатичните мигранти. Дотогава гражданското общество в София ще може почасово да следи стойностите на фини прахови частици, азотен диоксид, озон, въглероден окис и серен диоксид в автономните станции и да се наслаждава на ползите от усвоените 481 хил.евро по Европейския проект „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ (AIRTHINGS), финансиран по Програма „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020) на ЕС.

За етика

Като продължение на екотемата е въпросът за етиката. А част от него е и засилването на антиконсуматорските настроения и бумът на т. нар. етични компании. Проучване показва, че близо две трети от потребителите в световен мащаб предпочитат да пазаруват от фирми, които отразяват личните им ценности. Според данни на компанията за проучвания Accenture, социалните компании – тези, които подпомагат решаването на екологични и социални проблеми като бездомничеството или отпадъците – виждат възможност да печелят по това време на годината.

Хората по-често правят избор с мисълта, че ако ще харчат, по-добре е това да има и някакви положителни последици. Близо една трета от британските потребители посочват, че миналата година са купили подаръци, които вредят по-малко на околната среда, а според 38 % е важно подаръците да имат някаква етична стойност.

През изминалото десетилетие компанията за туристическа екипировка Patagonia, която е сертифицирана етична компания, както е добре известно, пусна реклама в „Ню Йорк таймс“ през 2011 г., с която призоваваше хората да не купуват едно от якетата й по време на Черния петък, деня на големите намаления в края на ноември.

през 2019 г. стотици търговски вериги подеха кампанията „Зелен петък“, обръщайки внимание на последиците за околната среда от масовото потребление.

За етика и равноправие

Говорейки за етика, не може да се пропусне неоспоримата тенденция, заложена през последните три години, за равноправие на половете и за бунт срещу сексизма. Леко позаглъхнала напоследък, тази тенденция поразила институции като киноиндустрията в Холивуд и Нобеловите награди няма да спре току така и със сигурност ще намери ново превъплъщение.

За етика и киберсигурност

Обсъждаме какъв да бъде бюджетът за киберсигурност, защото досега Европейският съюз нямаше такъв, тъй като тя не беше призната за заплаха, коментира новогодишно генералният секретар на Европейската организация по киберсигурност (ECSO) – Луиджи Ребуфи. Името му ще става все по-популярно, а организациите по киберсигурност ще се множат. Такива вече има къде ли не. Българска асоциация по киберсигурност, Европейска асоциация по киберсигурност. Американска. Убеждението е, че страните губят своя суверенитет заради глобализацията и дигитализацията, а пътят е един – контрол върху данните. „Действията на европейските държави към момента са фрагментирани, но това, което е направила Европейската комисия е да фасилитира този процес като създаде платформа за разговори и обмен на информация между институциите, които се борят срещу кибератаките“, посочи Ребуфи. Необходими са строги регулации и отново се говори за етика.

За етика и изкуствен интелект

Изкуственият интелект увеличава неравенствата по света, а усъвършенстването му би трябвало да се подложи на стриктна регулация. Нюйоркският университет изтъкна първите негативни последствия от използването на технологии на изкуствения интелект, които са все по-често използвани в ежедневието. Системи за широкомащабно събиране и анализ на данни, за автоматизация на процеси и автономно обучение на машини са използвани в здравеопазването, образованието, интервюта за работа и съдебната система, без подходящи структури за контрол, смятат учените. Те са обезпокоени от използването на изкуствения интелект в различни сектори, от човешки ресурси до социални служби.

Учените освен това пледират инженери и разработчици да бъдат информирани по-добре за възможните последствия от използването на създадените от тях апарати.

Етиката е в центъра на вниманието. Етика във всичко вероятно ще е новият лайтмотив на идващото десетилетие, но дано той не остане само пожелателен и лелеян, а не действителен и действащ.

Предстои ни ново десетилетие, със сигурност времето ще е интересно.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us