Важно

Живите катедрали на Джовани Маури

tree cathedral cattedrale vegetale giuliano mauri 14

Едно пътуване из Западна Европа не минава през посещение на катедрали. Те са сред символите на западното общество, а формите им са вдъхновяващи, макар и някои конструкции вече да гонят хилядолетна възраст.

В Италия има три катедрали, които се различават от другите. Те са „построени” от растящи дървета. Италианският художник Джулиано Маури създава поредицата „Cattedrale Vegetale“ – растителната катедрала още през 2001 г. Първата зелена катедрала е издигната във Валсугана, Италия, като част от Arte Sella – изложение, което се фокусира върху опазването на околната среда и ландшафтното изкуство.

„Бях развълнуван от идеята да стана част от природния кръговрат – без да го нарушавам, без да му преча,“ споделя Маури за проекта през 2001 г. Идеята му печели почитатели – местни общини в Италия предоставят терени.

След кончината на Маури през 2009 г., синът му продължава традицията и в Бергамо, през Международната година на биологичното разнообразие, обявена от ООН създава катедралата от букови дървета.

Най-новата катедрала от дървета е построена през 2015 г. за Lodi2015 – Живото изложение, което показва новаторски техники за устойчиво развитие.

Катедралата е предназначена да служи като място за провеждане на концерти и други културни прояви.

Тези природни катедрали са построени с гъвкави дървета, колове и въжета.

Кестенови и лешникови колони оформят колоните, а посаденото вътре дърво расте и следва зададената структура.

Първата катедрала е от габър, тази в Бергамо използва букови дървета, а катедралата в Лоди е проектирана с дъбови дървета.

За да достигнат зрялост, буковите дървета трябва да растат поне 20 години. Едва след това 42-те колони на катедралата ще са завършени и ще носят сводестия таван. Дъбовата катедрала в Лоди пък има цели 180 колони.

Идеята на създателя Маури е да се даде нов поглед върху природата и културата. „Нека хората да помислят за цикъла на живота, за растежа и за смъртта по нов начин”, призовава приживе Маури.

cattedrale 6

Кой е Джовани Маури

image002

Джовани Маури е роден през 1938 г. в Лоди Векио. През 1959 г. се мести в Милано, където започва да рисува плакати за местното кино, докато работи като хлебар. Жени се, а заедно със съпругата си се връщат в Лоди, където отварят работилница за прясна паста. Той продължава да рисува и през 60-те години вече е част от артистичните кръгове на Милано. През 70-те години се посвещава на видеото и фотографията, като работите му са показани в редица италиански галерии. През 1976 г. участва в Биеналето във Венеция. В края на 70-те вече е сред имената на италианското модерно изкуство с неговите проекти Gioco dell’oca (змии и стълби) и Metafisica del quotidiano (метафизика на ежедневник).

През 80-те години се обръща към природата – вече нарича себе си скулптор и реализира редица грандиозни проекти на открито, като „Вятърните мелници”, „Стълбите към рая”. Идеята за олтарите от растения му идва още през 1984 г., когато по бреговете на река Ада в Лоди създава „тъкани с живи клони“. Започва да се занимава и със сценография. През 90-те години е канен на различни международни форуми – в Хановер, Чикаго, Дрезден, Монако, Ню Йорк, Париж, Кент.

През 2001 г. идва и първият му катедрален проект в рамките на изложението Arte Sella 2001 г. Работата му привлича повече от 100 000 посетители годишно. През 2003 г. открива своята фабрика за скулптура в общинския парк в Бергамо. Две години по-късно е гост на националното изложение за ландшафтна архитектура в Италия. открива самостоятелна изложба в Испания.

За него казват, че е потомък на Леонардо да Винчи, но в контекста на съвременно изкуство: художник, който знае как да се произвежда красота, знае как да общува с поезията, но строи като инженер структури – произведения на изкуството.

tree cathedral cattedrale vegetale giuliano mauri 20

tree catherdral fall virtual sacred space

tree catherdral summer virtual sacred space

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us