Отвъд геодезията

Магьосниците на дроновете Георги и Кармен за красотата и небето над България

Двама българи впечатлиха онтлайн пространството с невероятни кадри от различни части на България. Това са Георги и Кармен от проекта https://www.onetryproductions.com/. Освен всякакви реклами и спортни снимки и видеа, двамата правят напълно доброволно и безплатно заснемане на интересни природни и градски забележителности и ги поместват в платформата си EXPLORE 360° BULGARIA. Геомедия вече беше публикувала рубриката на Борислав Александров България от въздуха. Сега помолихме Георги и Кармен да разкажат повече за себе си, а Коледните и Новогодишните празници са най-подходящото време да споделим какво мислят за България, дроновете и природата.

 

Геомедия: Как бихте се представили по най-краткия начин?

Георги: Казвам се Георги Василев, по принцип съм кинооператор и ски инструктор.

Кармен: Кармен Бурназка – парапланерист, моряк, приключенец.

Геомедия: Какво е проектът България 360 градуса?

Георги: Виртуалният тур на България възникна, като идея, докато правехме цялостен виртуален тур на община Чавдар. Тогава ми хрумна, че можем да се опитаме да покрием страната.

Кармен: Това е най-големият ни досега самостоятелен проект. Той дава уникална гледна точка от високо, на вече познати ни (и непознати) места. Гледна точка, която не всеки може да види – трябва да летиш с парапланер, балон с топъл въздух, самолет и тн., а в този си вид е достъпен от мобилно устройство или компютър, в България и чужбина от всеки, напълно безплатно или с други думи това е нова гледна точка, която ни позволява да преоткрием наши любими места или да си харесаме нови места, които да посетим и не само.

Геомедия: Разкажете повече – колко часа са ви отнели, колко точки сте заснели, как избирате местата, целогодишно ли снимате, колко време отнема обработката на кадрите, каква е вашата тайна? Има ли някаква тънкост при снимането с дронове? Ходили ли сте на курсове за това? Малко повече за технологията – ако прецените.

Георги: Сглабянето на панорамните снимки е доста времеемко, тъй като те са в RAW формат и първо трябва да се обработят, после се сглабя панорамата и после има още малко допълнителна обработка. Снимам нови обекти винаги когато имам време и възможност. Дебна изгреви, залези и красиви сезони.

Кармен: Много е трудно да се каже, колко време е отнело да се появи турът в този му вид днес, тъй като винаги, когато сме пътували сме снимали и сме добавяли панорами, а това го правим от повече от 3 години. Местата не мога да кажа, че са специално избирани, като се погледне картата на България и точките от които имаме кадри си личи много ясно, преобладаващите зони, в които сме се движили. Имаме планове да посетим и районите от които засега няма кадри, но тъй като се самофинансираме, става малко по малко.

Разбира се, за да се управлява дрон в България има регулация и тя трябва да се спазва и аз и Георги сме лицензирани за класа дронове, които имаме и ползваме.

Дронът е просто камера, която е във въздуха, така че всички тънкости, които има във фотографията ги има и в снимането с дрон, Георги е фотограф по професия и той е отговорен за това и до голяма степен, панорамите и снимките, които можете да видите, представят неговата визия и опит. Ще спомена и атмосферните условия, защото може да се лети с дрон в подходящи такива и да не забравяме, че светлината прави всичко, така че сутрешни снимки по изгрев и вечерни по залез са наистина впечатляващи. Има и други фактори, но да не бъда многословна.

Геомедия: Колко струва цялото ви начинание? Всеки ли може да си купи дрон и да качи снимките на сайта? Може ли да се печели от това?

Георги: Проектът ми струва много време, труд и средства, всяка панорама е минала през ръцете ми. Надявам се в бъдеще да се появят повече желаещи, да бъдат интегрирани в тура.

Кармен: Отново ми е трудно да кажа конкретна цифра има прекалено много фактори и лично вложен труд, който не се заплаща. Всеки може да си купи дрон и да снима с него, но нашият сайт не е отворен за чужди панорами (засега).

Геомедия: Познавате ли някого от Обединеното дрон общество?

Кармен: Не познавам никого от това общество и честно казано досега не съм го чувала, но веднага ще се поправя.

Геомедия: Срещате ли някакви пречки с регулациите? Как ви приемат хората – с радост или има и такива, които ви се сърдят, че им влизате в дворовете виртуално?

Георги: Съобразявам се всички регулации и досега не съм имал проблеми с тях. Хората по-скоро се радват.

Геомедия: Кое е любимото ви място от всички заснети? Кое е най-лудото ви приключение по време на снимките? Имате ли карта 100-те национални обекта? Ако вие правите такава – какво бихте включили или изключили?

Георги: Любимото ми място… трудно е да се каже! Може би мъглите по изгрев на връх Снежанка и изгрев над Дуранкулашкото езеро и Черно Море.

Кармен: Леле, много са. Определено и на мен много ми харесват мъглите над Снежанка и Дуранкулак, връх Половрак е невероятен също, но и някои градски панорами много харесвам също, например НДК през зимата, площада на Чавдар през пролетта и др.

Най-лудото ни приключение може би беше тази година, като отидохме на Бузлуджа, може да се каже, че концентрацията на странни хора там е изключително висока и можем да напишем цял роман за 24те часа, които прекарахме там.

Нямаме карта на 100-те национални обекта, може би в бъдеще ще успеем да покрием всички тях, да видим. Не съм се замисляла какво бих включила или изключила, ако ние правим такава, някак не ми стигат знанията (засега) и опитът (отново засега) да отговоря на въпроса.

Геомедия: Кои ваши снимки непременно да видим?

Георги: По възможност всички!

Геомедия: Снимате и спорт, каква е разликата там?

Георги: Снимането на спорт има много общо със снимането в екшън филмите, добре е всичко да става от веднъж.

Геомедия: Смятате ли да снимате извън България, къде?

Георги: На скоро заснех и няколко румънски града, скоро ще ги добавя в тура.

Геомедия: Какво искате още да направите откъм снимане?

Георги: Искам да развия още рекламната си дейност, да снимам клипове и разбира се да намеря истински спонсор за виртуалния тур на България

Геомедия: Как си представяте България след 10 години? А след 100? А дроновете?

Георги: След 10 години си представям същото положение в България, а след 100, да не съществува такава държава.

Кармен: О-о-о, супер въпрос, след 10, а и след 100 години си представям България като зелен оазис на Балканите, с чудесни условия за туризъм, по-малко бетон на морето, повече резервати, осъзнати хора пазещи природата, все неща, които наблюдавам, че малко, по-малко се случват.

Дроновете след 10 години ще бъдат неразделна част от ежедневието ни, ще ни помагат по-много начини  – в доставките, придвижването, спасителни акции, и много други, които сега не се сещам, а след 100… ами the sky is the limit

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us